Architect: MVC Architecten
Fotograaf: Cedric Verhelst

 

Bouwen met natuurlijke materialen

Kiezen voor nieuwbouw is in de eerste plaats kiezen voor vrijheid.  Je geeft naar eigen smaak vorm aan de woning, kiest je eigen materialen en ze weerspiegelt als het ware je persoonlijkheid. Het is ook kiezen voor zorgeloosheid. Omdat alles nieuw is, woon je er voor zeer lange tijd zonder zorgen. Maak je tijdens het bouwtraject ook een positieve keuze voor natuurlijke, niet-toxische materialen, dan is je woning pas écht future-proof.

De noodzaak om zuiniger om te springen met energie vraagt ons om goed geïsoleerde woningen te bouwen die ook zelf energie produceren. Synthetische isolatiematerialen doen hun werk maar men houdt niet altijd rekening met de mogelijke nadelen: Door een te grote luchtdichtheid wordt het onmogelijk om via natuurlijke ventilatie een gezond en aangenaam gebouw te krijgen. Bovendien kunnen de chemische stoffen in die materialen leiden tot binnenhuisvervuiling met allergieën en andere kwaaltjes tot gevolg. En dan is er nog de ecologische voetafdruk. De verwerking, ontginning en het transport van traditionele bouwmaterialen heeft een zware impact op het milieu. Nochtans kan je binnen hetzelfde budget als een traditionele woning een bio-ecologische woning bouwen die minstens even kwalitatief en energiezuinig is en waar het bovenal gezond wonen is. 

Als bio-ecologisch aannemer bouwt PUUR al bijna een decennium nieuwbouw woningen met natuurlijke grondstoffen. We bieden de keuze tussen twee technieken: bouwen met kalkhennep of bouwen met stro. Beide grondstoffen hebben quasi onbeperkte mogelijkheden en de keuze voor de ene of de andere techniek berust vaak eerder op een persoonlijke beleving, dan op de technische eigenschappen. Er zijn enkele  verschillen zoals de inertie en vochtregulatie maar beide materialen worden gecombineerd met houtskeletbouw, bieden een gezonde thermische isolatie en een natuurlijke klimaatregeling. Ook de afwerkingsmogelijkheden zijn nagenoeg hetzelfde.

Wil je meer weten over bouwen met natuurlijke materialen zoals kalkhennep of stro? Klik dan zeker door naar onderstaande pagina’s.

Bouwen met Kalkhennep

Kalkhennep, een natuurlijk mengsel van hennephout, hydraatkalk, mineralen & water, biedt in combinatie met houtskeletbouw onmiskenbare voordelen. Het werkt uitstekend als isolatie, is vochtregulerend en heeft een buitengewoon goede CO2-balans. Je bouwt er bovendien een energiezuinig gebouw mee waar het gezond vertoeven is.

Lees meer over de voordelen en eigenschappen kalkhennepwoning

Bouwen met Stro

Een strobalen huis is een 100% natuurlijk gebouw, opgetrokken uit voornamelijk hout, stro en leem. Het houtskelet zorgt voor de structuur. Strobalen in de buitenmuren, het dak en de vloer zorgen voor isolatie van de woning. Met leem als binnenpleister en traskalk aan de buitenwand van de woning beschermen de strobalen het huis tegen weersinvloeden.

Lees meer over de voordelen en eigenschappen van bouwen met stro

Bespreek je project met ons!

Ben je overtuigd dat je PUUR en gezond wil bouwen en wil je zo snel mogelijk aan de slag? Of heb je nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op. Een enthousiast team van ecologische bouwexperts staat voor je klaar. 

Spreek met één van onze experts

Enkele realisaties

 
Een oude, vervallen hoekwoning in de dorpskern van Waasmunster maakte plaats voor een duurzame kalkhennep houtskelletwoning. Niet alleen bij de ruwbouw maar ook in de volgende bouwfases kiezen de eigenaars zo veel mogelijk voor natuurlijke materi…
 
Deze twee halfopen woningen werd gebouwd als investeringsvastgoed, een markt waarin nog zeer vaak voor traditionele bouwwijzes gekozen wordt. De eigenaar van dit project had echter géén baksteen in de maag. Hij koos voor prefabbouw met kalkhennep…
 
Deze woning in Begijnendijk werd gebouwd voor een gezin met twee jonge kinderen. Ze kozen voor een prefab bouwmethode met kalkhennep. Er werd gebruik gemaakt van een paalfundering en voor de afwerking werd er gekozen voor Thermowood.  Archite…
 
Stadsbestuur Oostende bouwt een nieuw gebouw voor kinderdagverblijf Wiegelied: in totaal 880 vierkante meter ruimte waar 72 kinderen zullen worden opgevangen. Er wordt gebruik gemaakt van strobalen in een houtskeletbouw. De muren worden bekleed m…
 
De ruwbouw van deze nieuwbouwvilla in Heusden werd in enkele dagen tijd opgetrokken met prefab kalkhennep wanden. Deze moderne woning bevat twee bouwlagen. Als buitenafwerking werd gekozen voor een witte pleister met houten accenten. Aan de binne…
 
Deze strobalenwoning heeft een lichte fundering van sokkels. We gebruikten stro als isolatie in de vloer, de wanden en het dak. De binnenkant is afgewerkt met fermacell, leemverf en leem. Aan de buitenzijde gebeurde de afwerking met traskalk en b…
 
De opdrachtgever van Refuge II, een project van Wim Goes Architectuur, is gediagnosticeerd met ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose). Om thuis wonen mogelijk te maken, moest de woning ingrijpend worden aangepast. Vrienden, familie en professional…