Renovatie met kalkhennep - Geraardsbergen

Deze bestaande bungalow werd omgevormd tot hedendaagse ééngezinswoning. De eigenaars besteedden maximaal aandacht aan isolatie en luchtdichting. Om een duurzame, isolerende gevel te verkrijgen werd gekozen voor kalkhennep. Het unieke uitzicht van kalkhennep past hier perfect bij de omgeving en verwijst naar de leemrijke gronden in de omgeving. Het dak werd geïsoleerd met papiervlokken (30cm). Het kelderplafond werd bekleed met geperste houtvezelplaten. Intelligente dampremmen voor dak en een combinatie van kalk- en leempleister voor de wanden zorgen voor de luchtdichting. De leempleister werkt ook als vochtbuffer.

De woning is zelfvoorzienend in zijn energie, water – en warmtebehoefte. Een finoven, een houtkachel met hoog rendement, voorziet de woning van stralingswarmte en wandverwarming in bureau en badkamer. Toiletspoeling én sanitair water, dus ook voor koken en wassen, maken gebruik van regenwater uit een grote put. Zuidgerichte pv-panelen wekken elektriciteit op. Een ventilatiesysteem voorziet de woning van gezonde lucht.

Ook voor de afwerkingen kozen de eigenaars voor ecologische, nagroeibare en gerecycleerde materialen: een bamboeparket siert de woonvertrekken. Het hout draagt het FSC label, een teken dat het uit duurzaam beheerd bos komt. Voor de afwerking van badkamer werd de oude zolderroostering gerecupereerd.

De eigenaars wonnen met deze woning de "Ecobouwers Renovatiewedstrijd van het jaar". Hun woning toont dat duurzaam, comfortabel en betaalbaar verbouwen geen utopie hoeft te zijn. http://www.ecobouwers.be/duurzaam-bouwen/artikels/de-ecobouwers-renovatie-van-het-jaar-staat-geraardsbergen

Architect: Martens Van Caimere Architecten (www.mvc-architecten.be)
Fotograaf: Cedric Verhelst
Locatie: Geraardsbergen